Luonnonmukaiset ry

YSTÄVÄYHDISTYS?!


Keskustelupalstalla on ihasteltu, kuinka helppoa naturistiyhdistyksissä on saada uusia ystäviä ja haluttu korostaa tätä piirrettä esiteltäessä naturismia. Olen seuraavassa mietiskellyt asiaan liittyviä näkökohtia ja toivon lukijoiden tuovan aiheeseen lisää oivalluksia ja kirjoittavan niistä LMn keskustelupalstalle avattuun ketjuun. Kenties saamme täydellisen ”uusia ystäviä naturismista” -oppaan.


Ystävien vähäisyys on ongelma liikkuvassa ja kiireisessä nyky-yhteiskunnassa. Työkavereita ja sen kaltaisia sosiaalisia suhteita meillä riittää, mutta kotona ja vapaa-ajalla ihmissuhteemme ovat usein jääneet perhepiiriin eikä kaikkien arkipäivään perhe aina edes kuulu.

 

Naturisteilla on erinomaiset kokemukset naturistiyhdistyksistä ystävien saanti- ja tapaamispaikkana. Lähes poikkeuksetta uudet jäsenet ovat kehuneet, kuinka helppo on tulla mukaan, kun kukaan ei karsasta tai katso nenänvartta pitkin, vaan tulee juttelemaan ja toivottaa sydämellisesti tervetulleeksi. Naturistiyhdistyksen tilaisuuksiin menemistä on pidetty helpompana kuin muiden piirien tilaisuuksiin menemistä. Monet ovat onnellisena hehkuttaneet, ettei heillä ikinä ole ollut näin paljoa kavereita, ympäri Suomea, joita on kiva tavata vähän väliä ja joiden luokse voi ohi kulkiessaan poiketa kahville. LM:n kyselyselvityksen mukaan sosiaaliset syyt ovat tärkein tekijä naturistiyhdistykseen kuulumisen. Keväällä 2015 tehdyssä kyselyssä kolme tärkeintä syytä kuulua naturisteihin olivat seuraavat:


o Saan uusia ystäviä

o Voin seurustella muiden ihmisten kanssa

o Naturistien perheenomainen yhteenkuuluvuuden tunne


Miksi naturistiyhdistykset sitten ovat niin ystäväystävällisiä? Perustana on tietysti se, että kaikissa harrastuspiireissä, myös naturisteissa, on helppo saada ystäviä, koska aina löytyy yksi yhteinen keskustelunaihe, jolla jutustelun voi avata ja saavuttaa yksimielisen hymistelyn.

 

Muista harrastuspiireistä erottavaa – ja olennaista - on kuitenkin yhteisen alastomuuden tuoma luottamus, joka toimii pohjana kestävälle ystävyydelle. Yhteinen luopuminen vaatteista ja tunnusmerkeistä tekee suhteesta avoimen ja rehellisen. Kun mitään ei piilotella, mitään ei tarvitse varoa ja jos ei ole varottavaa,. on helppo heittäytyä ihmissuhteeseen. Jos suhde toimii, kehittyy se helposti ystävyydeksi. Ja jos kaikista suhteista ei muodostukaan syviä ystävyyssuhteita, tulee niistä hyviä ja hyväksyttyjä tuttuuksia, koska pohjalla on yhteinen luottamus yhdessä olemisen perustaan.


Naturistipiireissä ystävyysaspekti korostuu, koska naturismissa ei ajankaan kuluessa synny harrastajien eriarvoisuutta. Naturismissa kaikki ovat riisuuduttuaan yhtä hyviä, sillä kukaan ei voi olla alastomampi kuin muut. Muissa harrastuspiireissä osaamiserot tulevat nopeasti esiin ja silloin huomaa piirien sisäisen hierarkian.


Naturistien ystävyyttä avittaa samankaltaisen asusteen, syntymäasun, korostama tasa-arvoisuus. Vaatteet ja muut tunnusmerkit eivät päällimmäisenä ole kielimässä ihmisten erilaisista taustoista ja ammateista ja korostamassa erilaisuuden asetelmaa. Ihmisten kohtaaminen on avointa ja vapaata, kun ensikohtaamisessa ei tarvitse arvioida toinen toisensa pukeutumisen viestejä. Ajan kanssa toki taustat ja roolit tulevat esiin, mutta silloin sitä jo pidetään elämän rikkautena ja kiinnostavana seikkana.


Naturistien tapaamisissa pääpaino on ihmisten välisellä seurustelulla, sillä ainoa tekeminen on yhdessä oleminen. Tapaamisissa toki on ohjelmaa ja monenlaista puuhaa, mutta ne ovat ajankuluksi ja viihteeksi. Pääasia on aina yhdessä oleminen eli ihmisten kanssa seurustelu ja puuhailu,  ystävyyksien avaaminen ja vahvistaminen.  Kaikissa muissa harrastus- ja seurapiireissä päähuomion ottaa aina piirin toimintatarkoitus, joka jollain tavalla aina sivuuttaa tärkeydessään yhdessä olemisen. Toki hauskoja tapahtumia ovat Martta-seurojen neulojaiset ja Latu-yhdistysten pikkujoulutkin.


Naturistiyhdistyksessä on kivaa, saa tavata ihmisiä ja saa runsaasti ystäviä. Saa olla jopa hiljaa omissa oloissaan.


OsmoTalvinaturismin ihmettelyä Talvinaturismin taikaa Blogi