Luonnonmukaiset ry

TALVINATURISMIN IHMETTELYÄ

Vaatteet pois ja ollaan naturisteja? Yksinkertaiselta tuntuu, muttei ole selkeän helppoa. Pohdiskeluni ei edusta minkäänlaista yleistettävää naisnäkökulmaa, pelkästään omia asenteitani.

Vaatteet päällä -elämässä valmistaudutaan kutsuille peseytymällä, hoidetaan kampaus ja meikit kuntoon, pukeudutaan tilanteen vaatimalla arvokkuudella ja varmistetaan vielä peilin ääressä kaiken tyylikäs yhteensopivuus. Talviajan sisänaturismitilaisuudet alkavat yleensä huolehtimalla saunan varmasta kuumuudesta ja jääkaapin toimivuudesta. Kokoontuminen alkaa menemällä saunaan, mielellään kaikki yhdessä mahdollisimman ahtaasti. Useimmat käyttävät silmälaseja, joten ilman laseja saunan höyryssä tulee tervehtineeksi useita, joita sitten lasit päällä ei muista koskaan paikalla vielä nähneensäkään. Toki useampaan kertaan tervehtiminen on vain mukavaa eikä kertauskaan ole pahitteeksi. Tapaamisia on kumminkin sen verran harvoin, että nimet tuppaavat unohtumaan, vaikka ihmisen muuten muistaisikin!

Sisäkauden tapahtumat ovat useimmiten iltaisin. Oikean pyyheliinan ja omien tossujen löytymisen jälkeen valmistaudutaan sisäistuskeluun ja ihmettelyni jatkuu: levitänkö nyt naamaani yö- vai päivävoidetta. Jos kallistun päivävoiteeseen, pitääkö kasvot vielä illanistujaisten jälkeen puhdistaa, kuten naisia aina ohjeistetaan, ja levitellä yövoide. Olli osti taannoisen Romanian matkan 35-vuotiaalta, paikalliselta "yrttimummolta" kaksi voidepurkkia. Luultavasti niistä löytyy kaikenkattava yleisrohto ja voin unohtaa turhat mietiskelyni.

Surkeissa tunnelmavaloissa eli kynttilöiden hämäryydessä useimmiten illastetaan. Jotkut ovat loihtineet erinomaisia tarjottavia, ja saunomisen jälkeen juhlat jatkuvat. Ja minun ihmettelyni lisääntyy. Missä ajassa ja millä taidoilla muut naiset ovat niin hehkeän ja viimeistellyn näköisiä? Yksikään Mäntsälän hiustaikureista ei pysty minun päähäni laatimaan sellaista frisyyriä, että tarmokkaan saunomisen ja pakkasessa laiturilla roikkumisen jälkeen tukka näyttäisi mitenkään laitetulta. Oma naama punottaa saunan kuumuuden ja mahdollisen luonnonvedessä uimisen jälkeen monta tuntia. Muut madamet ovat taikoneet kasvonsa tyylikkääseen iltakuosiin. Ihailen enkä yhtään tunne kateutta. Jotkut osaavat!

Monet tapahtumat ovat useampipäiväisiä. Tavarapaljous naturistiviikonloppuun on tyrmäävä. Usein tarvitaan lakanat ja tyynyliinat (ei yöpukuja - ollaan naturisteja), saunapyyhkeet, oleskelupyyhkeet, istuinaluset pöytään ja viihtymiseen, "pienen koristautumisen" tykötarpeet tilaisuuden teeman vaihdellessa pikkujouluista kaamoksenkarkoitukseen. Kenkiäkin on oltava moneen menoon: majoitustiloista saunaan ulkokengät, kämpän sisäkengät, tanssikengät ja varmuuden vuoksi vielä jarrusukat. On siinä tavaraa. Useimmilla viime aikojen lentokoneella tehdyillä ulkomaanmatkoilla olen yli viikon reissuista selvinnyt pelkällä käsimatkatavararepulla; useimmiten joku 11 erillistavarasta on ollut turhakin.

Kylpyläelämykset ovat ihan oma lukunsa. Alkajaisiksi ihmetytti Yyterin kylpylän karnevaalien valkotakkisten joukko. Siihenkin tottuu, vaikkei paljon SPA-kokemuksia olekaan. Lopullisen siunauksen valkoisen kylpytakin ylivoimaisuudesta tarjosi Romanian Sovatan spa. Siellä on sentään monisatavuotiset kokemukset suola- ym. hoitojen erinomaisuudesta. Yhtään ei ihmetyttänyt vuosittaisia gerovital-hoitojaan odottelevien vieraiden ilmestyminen aulan avoimeen baariin valkoisessa froteessa.

Niinpä, naturistin luonnollinen ympäristö on kesä ja lämpö, aaltojen kohina, pistävä aurinko ja polttava hiekka!

Leila S.


Blogi Ystäväyhdistys?! Blogi