Luonnonmukaiset ry

Yrjö Tapola


POLKUPYÖRÄN MYYNTIMATKA KROATIAAN


Tämä sepustus on lähinnä tarkoitettu kaltaiselleni, pienituloiselle, lähes kielitaidottomalle, vailla aikaisempaa matkustuskokemusta olevalle, vähäiset matkustushalut omaavalle. Muistan joskus Seura -lehdessä olleen jutun, jonka mukaan suomalaismies oli pyöräillyt monilla mantereilla pelkästään Suomea puhuen, ja pärjännyt silläkin. Arviot alueista, maista, hinnoista ym. ovat henkilökohtaisia, joku toinen olisi tehnyt erilaisen arvion.


Syksyllä aloin suunnittelemaan matkaa naturisti campingeille. Apuna oli INF opas sekä https://alanrogers.com/camping/naturist [1] http://fi.eurocampings.net/campsite/search/countryID/HRV/#fq=themes%3A4 [2]


Aluksi hiukan opettelin alkeita kuukle -kartan käyttöä https://www.google.fi/maps/place/Kroatia/@44.4533246,14.2252953,7z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x133441080add95ed:0xa0f3c024e1661b7f!8m2!3d45.1!4d15.2 [3]


Kun opin vain muutama kymmenen englannin sanaa taitavana käyttämään kuuklen kääntäjää helpottui etsintä, https://translate.google.fi/ [4]


Tilasin suomenkielisen matkaoppaan, joka olikin juuri uusittu, ja hyvään tarpeeseen, http://matkaopas.com/ [5]


Menoliput löytyi Air-Balticilta sopivaan hintaan, eikä polkupyörää tarvinnut pakata, poika avusti lentojen varauksessa, https://www.airbaltic.com/fi-FI/index [6]


Kesäkuun 6. 2016 aamulla 5.40 lähtö Helsingistä Riikan kautta Kroatian Rijekaan, jossa 9.25 perillä.


Rijekan kaupunki on mantereella, vuoriston takia kenttä on tehty Krk -saareen n 26 km päähän. Sieltä pyöräilin/työnsin n 40 km päähän Punatin kaupungin eteläpuolella olevalle Konoben naturist campingille. Ekalla kerralla työnsin pyöräni kuormineen (n 45 kg.) vuorten yli, kunnes löysin kartasta rantapolun, josta pääsee kätevästi Punatin rantabulevardin eteläpäästä suoraan kivistä ja kapeaa kilometrin mittaista polkua pitkin Konoben camppingille (keskustasta n, 3 km.). Kaupungin uimarannan eteläpää tuntui olevan uimapuvuttomien käytössä, siellä minäkin pulahdin usein ohi kulkiessani.


Bussi liikennettä en  alueella huomannut. Auto/venetaksi on myös halpa suomalaisen vinkkelistä katsoen. Niiden pääpaikka on bussi pysäkistä n 300 m pohjoiseen rantabulevardilla, lähellä turisti i - pistettä.


Konoben hotelli (http://www.hoteli-punat.hr/naturisticki-kamp-konobe/plaze-45/ [7]) on vanha alue, joka jostain syystä käyttävät hotelli nimitystä, vaikka en huoneita havainnut, vain paikoilleen istutettuja kansainvälisen yhtiön "väreissä" olevia matkailuvaunuja, joissa etuteltat. Sesonkiaikana syytä varata etukäteen, jos aikoo valmiin sängyn saada, vaikka hinta vaihteleekin muistaakseni 25-89 EUR kesän aikana.


Matkailu auto/vaunupaikkoja reilusti. Uskoisin että sesonkiaikana kuitenkin paikoista pulaa ajoittain. Teltan paikkoja rinteeseen tehdyillä hyllyillä, puiden välissä, näytti olevan runsaasti, uskoisin niitä olevan aina vapaana. Kolme huolto rakennusta, WC, suihkut, tiskaus, pyykinpesu, vaatehuolto, kemssan tyhjennys, (ei keitto mahdollisuutta missään) yksi ravintola, yksi kauppa, yksi hieroja ja respa korkealla mäellä autotien varressa. Merivesi on kirkasta, rannat louhikkoisia kivisiä, eteläisin ranta on pyöreää kiveä. Haittana ovat merisiilit, mustat piikikkäät pallot, ekan hipaisun jälkeen opin väistämään niitä.


Seuraavaksi suuntasin pyöräni Baskan kaupunkiin Bunculukan camppingille ( Adriatic ketjua), joka myös käyttää hotelli nimitystä, http://www.camping-adriatic.com/bunculuka-camp-baska [8]. Jälleen n 4 km ylämäkeen työntö ja vastaavasti kovavauhtinen lasku. Sinne myös on useampi bussi vuoro päivittäin Punatin bussi pysäkiltä. Kroatiassa ei ole jokamiehen oikeutta maastossa kulkemiseen, mutta retkeilyreittejä on runsaasti, esim. Punatista Baskaan on reitti vuorten yli, vaativa tosin? Baskan rantabulevardi jatkuu aina campingin rannalle asti, jossa käy väkeä myös kaupungilta. Retkeilyreitit lähtevät uimarannan itäpäästä ylös vuorille, retkeilijöitä oli runsaasti.


Respa kuitenkin on mäen päällä, autotien varrella. Muutenkin alueella on suuret korkeuserot, korkeat vuoret ovat alueen kolmella puolella. Yksi kauppa, yksi ravintola, huoltorakennuksia kolme.


Paikoillaan olevia matkailuvaunuja sekä pieniä parakkeja (Mobile homes) havaitsin runsaasti, vielä oli vapaita matkailuvaunu/autopaikkojakin. Sesonkiaikaan saattaa olla puutetta ajoittain peti/ vaunupaikoista. Teltan paikkoja aika vähän tai ainakin hyviä? Teräviä kiviähän täällä on kaikkialla ja jos teltan pohjan ehjänä haluaa pitää, alle jotain pitää laittaa. Ranta on enimmäkseen pyöreää kiveä, enkä havainnut merisiilejäkään häiritsevästi. Alue on varmaankin matkailunähtävyys, koska  Merirosvoaluksen näköinen paatti kävi siinä edessä kääntymässä useamman kerran päivässä.


Seuraavaksi otin suunnan takaisinpäin, koska tie päättyy mereen. Tutussa Konobessa huilasin yhden yön, siitä suunta Cressin saareen ja kaupunkiin. Sinne on maksullinen lauttayhteys Krk -saaren Valbiskasta monta kertaa päivässä, myös busseja menee ainakin neljä kertaa päivässä. Camping Kovacine on seka-alue, mutta meidänkin alue on iso http://camp-kovacine.com/ [9].


Siellä on tapana, että valitaan paikka ja ilmoitetaan paikan numero sitten respaan, jolloin saadaan oikea numero. Myöskin pieniä parakkeja (mobile home) siellä oli. Naturisti ja textiilialueen rajaa on vaikea nähdä, paitsi rannassa, missä on kilpi FKK. Kuitenkin rantabulevardi jatkuu ohi molempien rantojen metsään ja ehkä kauemmaksikin? Toiseen suuntaan taas Cressin kaupunkiin, ehkä ohikin? Kuinkahan moni tiukkapipo on textiili puolella mennyt turhan lähelle meidän aluetta kylmällä ilmalla ja sitten kauhistunut ilman lämmettyä, jopa lapset saattaneet nähdä alastoman ihmisen - hirveetä - kamalaa!


Yksi kauppa sekä monta leipä-hedelmä ym. myyntikojua, sukelluskoulu, myös kaksi ravintolaa, nämä kaikki ovat textiilipuolella. Huoltorakennuksia on 7 joista 2 meidän puolella.


Ajatus oli mennä saaren toiseen päähän Baldarin naturist camppingille, alunpitäen pidin sitä pääkohteena. http://www.camps-cres-losinj.com/campsite-baldarin.aspx [10]. Mutta liki 50 km. matka ja ylämäet hirvitti, kun sitten suunnistusapuna ollut Tomtom autonavigaattori (virta-apuna Bilteman aurinkokenno virtapankki) ”löysi" naturisti campingin Krk -saarelta, päätin palata takaisin. Se olikin sitten Tompan kolmas "harharetki" tällä reissulla, paikalla oli näet Krk  Camping, naturistirannalla. Niinpä menin Konobeen kolmannen kerran.


Koska paluulento oli Pulasta, ja Pula kaukana monen mäen takana, oli aika luopua polkupyörästä. Myin pyörän Punatissa venetaksikuskille, joka oli aiemmin tullut tutuksi. Kun en oikein osaa suomessakaan kulkea julkisilla välineillä, siksi hiukan jännitti alkuun. Puolen päivän aikoihin nousin Rijekaan menevään bussiin, siellä ne ovat ikään kuin pikavuoroja, koska pysäkkejä on vain kylien kohdalla yksi, https://www.autotrans.hr/hr-hr/naslovna [11].


Rijekasta Pulaan parin tunnin odotuksen jälkeen, http://brioni.hr/ [12]. Pulasta bussi asemalta meni kaupungin linja monen mutkan kautta Medulin kaupunkiin Campping Kazelan portille. Matkat meni ihan nappiin ekakertalaisen tuurilla, vaikeudet alkoi vasta Helsinki Vantaan lentokentällä-selvisinpä niistäkin.


Kazela, www.arenacamps.com/camps/kazela [13], on myös seka- alue, siellä tosin on liki 2 m. korkea läpi näkymätön aita erottamassa textiileistä. Siellä myös piti valita paikka, ja ilmoittaa sitten respaan, jotta sai oikean numeron. Myöhemmin maksetaan toimistoon ja säilytetään kuitti, jotta pääsee pois. Kauppa on textiilipuolella ja toimistot. Meidän puolella on ravintola, yksi juottola, yksi huoltorakennus, hieroja, leipäkioski, vesipuisto ja pelipaikkoja. Ranta on louhikkoista, teltanpaikat sen sijaan ovat nurmikenttää, jota moottoritrimmereillä leikataan usean miehen voimin, jopa sunnuntaina.


Pieniä koppeja (Mobile home) oli tiuhaan asennettuna aika paljon, textiili puolella myös apartments asuntoja. Alueella on runsaasti nurmikenttiä vailla sähkötolppia. En tiedä annetaanko niitä leiriytymiseen jos muualla on täyttä?


Kaikilla alueilla ottivat respassa naturisti- ja Eu- henkilökortin hyllyyn.  Konobella tosin vain ekalla kerralla, sillä Konobe tuli jo ekakerralla läheiseksi, koska siellä aika suuri osa porukasta moikkasi, vähemmistö katseli taivaalle kun kohdattiin.


Konobella käytiin yleisesti ristiin vessoissa, vaikka olikin erikseen molemmille sukupuolille omat, tosin en naisia miesten seisomamapaikoilla nähnyt (agropatiaa se olisikin). Muualla en tälläistä havainnut. Itse ekakerralla tosin menin Kovacinella naisten suihkuun, en kuitenkaan kuullut mitään kommenttia asiasta.


Konobessa ravintolaan mennessä luulin nähneeni siellä jonkun istuvan pyyhkeen päällä, siispä menin pikku pyyhe kourassa. Sain kuitenkin torjuvan vastaan oton, ja kysymyksen: "vee aa juu from"? Vastauksestani kysyjä kait sai jotenkin selvän koska sanoi ihan ymmärrettävästi: " hantuuki pitää olla kun tänne tulee". No hain ison pyyhkeen ympärilleni, ja minut ohjattiin pöytään ja tuotiin lista, kysyttiin mitä juotavaa. Minä kun en suomen kielelläkään osaa ravintolassa tilata, koska ei ole kokemusta, onnistuin tilaukseni tekemisessä yhtä kertaa lukuun ottamatta hyvin sormella näyttäen. Juotavat osaan jotenkin tilata puhumallakin. Respaan, kauppaan, ravintolaan ym. pitää kaikilla näillä alueilla pukeutua, ravintolaan toiset laittautuu hienostikin.


Vaikka olinkin pienellä butjetilla liikkeellä, annoin aika usein hiukan ylimääräistä lähes joka paikassa , etteivät päässeet kysymään: " että mistäpäin Laihiaa olet". 5-10 kunaa tuntuu suomalaisesta ensin isolta, mutta sehän on alle eurosta reiluun euroon. Kun lähdin viimeitä kertaa Konoben ravintolasta, tuli yksi tarjoilija kädestä pitäen toivottamaan hyvää matkaa, tai jotain?


Myös Konoben kaupassa tulin tutuksi, kun palautin ostamani kaasusäiliön, joka ei sopinutkaan keittimeeni. Kaupan tyttö oli kovin ystävällinen, vaikka olinkin rikkonut säiliön sinetin, hän estelystäni huolimatta hyvitti hinnan. Olin jo neljästä paikasta etsinyt kaasua keittimeeni, joten luovuin toivosta keittää ruokaa.


Kun olin teltallani, tuli nuori saksalaisnainen katsomaan teltanpaikkaa vierestäni. Jotenkin hänelläkin oli senverran heikko englannin taito, jotta tulimme jotenkin juttuun. Hän oli sukelluksen harrastaja. Tarjosinkin hänelle keittiötavaroitani, jotka nokisia kattiloita lukuunottamatta kelpasivat hänelle, sillä hän oli autolla liikkeellä. Kattilat menivätkin sitten romuun.


Ollessani oluella Punatin rantabulevardilla, tuli ilmeisesti saksalaisnainen kysymään jotain, josta ymmärsin vain ”..-Konobe?” Mulla oli pyöräkauppa siinä vaiheessa, että ostaja oli koeajolla. Siksi en oikein keskittynyt keskusteluun, joka jäikin lyhyeksi. Taisi huomata että millainen maalaisentollo oon?


Porukka oli kaikilla alueilla rekkareista päätellen saksalais voittoista tai muualta Keski Euroopasta. Kroatian rekkareita havaitsin vain muutaman, pohjoismaalaisia en yhtään, muualla pari ruattalaista matkailuautoa näin. Eläkeläisiä selvä enemmistö näin ennen juhannusta, vain muutamia lapsiperheitä, ja lapsettomia nuoriapareja. Ketään muuta tällaista vanhaa yksinäistä äijää en havainnut. Edellä mainitsemani saksalaisnaisen lisäksi näin Konobessa erään vaunun edessä istuskelemassa eläkeläisnaisen, jolla oli pari naista välillä seuranaan, äijää en huomannut


Vaatteet olivat monilla aika lämpimälläkin ilmalla, varsinkin naisilla. Tosin pokkeuksiakin oli, että mies oli puettu, nainen ei. Kovacinessä näin harvinaisen tilanteen, oli puolenkymmentä miestä iltatiskillä puettuna, vain yksi nainen Eevan puvussa.


Bunuculukassa ollutta telttanaapuri nuorta paria en nähnyt kertaakaan ilman vaatteita, päivän retkeltäkin palatessaan toivat uikkarit narulle kuivumaan? Joten asu vapaa eikä pakollinen, rannalla vain ani harvat käyttivät uikkareita. Kazelassa tuli naapuriksi kaksi pariskuntaa matkailuvaunuilla, vain toinen mies riisui etutelttojen pystytyksen ajaksi, joka on mielestäni aika hikinen homma auringossa?


Mulla oli tapana alueelta kauppaan tai kaupungille ym. lähtiessä ottaa vaatteet mukaan ja pukea ne vasta alueelta poistuessa, vain parilla muulla näin saman käytännön. Siinä myös poikkesin joukosta, että kuljin paljain jaloin ulkona, sisätiloihin laitoin kengät. Kovacinessä oli nuori perhe joka kulki paljain jaloin.


Huoltotilat (Wc, suihku, tiski, vaatehuolto, kemsan tyhjennys) kaikilla alueilla olivat aika uudet riittävät ja siistit, päivisin lähes aina tapasi siivoojan tai kaksi. Vessoissa kaipasin bidee suihkuja, en tavannut niitä missään. Myös roska-astioissa oli yleensä tilaa, lajittelu oli vaikeaa, kuten Suomessakin on useammille. Raanavettä join kaikissa paikoissa, monet muutkin näkyivät hakevan sitä pikku astioilla.


Koko kahden viikon aikana en tavannut varkaita, kerjäläisiä enkä agressiivisia kauppiaita. En myöskään "korkin päälle" astunutta nähnyt-tai ehkä yhden kerran peilistä? Yhdelläkään alueella en huomannut kenenkään miehen esittelevän "juhlakuntoista" miehisyyttään, muutakaan seksiin viittaavaa en havainnut. Sen sijaan käsi kädessä kulkevia eri ikäisiä pareja oli aika paljon, liekö vanhoja tai uusio- vai karanneita pareja, enpä tiedä?


Paikallinen käteinen raha on monissa paikoissa kätevin tapa maksaa, isommissa kaupoissa kortti maksukin käy en tosin kokeillut. Parilla alueella maksoin euroilla, sain takaisin euroja ja paikallista rahaa. Kerran nostin pankkiautomaatista (pankkikortilla, ilman luottoa), kauan se kesti, ihmeekseni ekakertalaisen tuurilla tuli oikea summakin.


Konobessa vrk -hinta vaihteli 86-79-68 kn/ vrk. Sain varmaankin kanta-asiakas etua, kun tulin tutuksi? Bunculuka kun on valittu parhaaksi alueeksi niin hintakin oli reilusti kaksinkertainen, muut siltä väliltä.


Kaikilla alueilla tuotiin tonttien nurkille varattu kilpiä, joissa oli varaus päivät 1-2 vko, ilmeisesti vakio kävijöitä, koska tiesivät mieleisensä paikan.


Niin, pyörän myynnistä tuli voittoa 250 rahaa, mutta myyntimatkan kulut olivat liki 5 000 rahaa. Eipä kannattanut! Euroissa kulut olivat n. 1 200 EUR, sisältyen matkavakuutus vuodeksi, Eu- henkilökortti ym., vanhimmat säästöt olivat n. 10 v. takaa. Tuplasti ehkä saisi kulumaan rahaa, puolella varmaankin vaikea pärjätä, koska erikoisen halpoja lentoja tuonne on kovin harvoin?


Matkailuhan avartaa, ainakin lompakkoa, minua se kaiken lisäksi vanhensi. Olin lähtiessä "pikkasen" päälle kuudenkymmenen, palatessa reilusti yli seitsemänkymmenen!!


Kun tuo pääkohde Baldarin jäi käymättä, ehkä joskus sinnekin??


Yrjö Tapola.
Links:

------

[1] https://alanrogers.com/camping/naturist

[2] http://fi.eurocampings.net/campsite/search/countryID/HRV/#fq=themes%3A4

[3] https://www.google.fi/maps/place/Kroatia/@44.4533246,14.2252953,7z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x133441080add95ed:0xa0f3c024e1661b7f!8m2!3d45.1!4d15.2

[4] https://translate.google.fi/

[5] http://matkaopas.com/

[6] https://www.airbaltic.com/fi-FI/index

[7] http://www.hoteli-punat.hr/naturisticki-kamp-konobe/plaze-45/

[8] http://www.camping-adriatic.com/bunculuka-camp-baska

[9] http://camp-kovacine.com/

[10] http://www.camps-cres-losinj.com/campsite-baldarin.aspx

[11] https://www.autotrans.hr/hr-hr/naslovna

[12] http://brioni.hr/
[13] http://fi.eurocampings.net/cpc/out/105194/EXTERNALLINK_DETAIL_TEXTUAL/

Matkakertomuksia